Skip to main content

Σύστημα καρδιο-αναπνευστικής αξιολόγησης / Εργοσπιρόμετρο

Διάδρομος, ποδήλατο και κωπηλατικό

Με τη χρήση αυτού του συστήματος μπορεί να γίνει
 • Έλεγχος της φυσικής κατάστασης και αντοχής
 • Μέτρηση μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max)
 • Εύρεση του αερόβιου και αναερόβιου κατωφλιού
 • Μέτρηση μεταβολισμού σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια άσκησης
 • Μέτρηση ρυθμού χρήσης υδατανθρακών και λίπους
 • Εξακρίβωση εντάσεων για μέγιστη καύση λίπους
 • Μέτρηση του όγκου των πνευμόνων και μέτρηση ανταλλαγής αερίων (O2 & CO2)
 • Παρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια άσκησης
 • Παρακολούθηση του ποσοστού οξυγόνου στο αίμα (SpO2) σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια άσκησης

Τα εργομετρικά τεστ μπορούν να γίνουν πάνω σε διάδρομο, ποδήλατο ή και κωπηλατικό. Στην περίπτωση του ποδηλάτου, η χρήση ενός smart trainer δίνει τη δυνατότητα ο κάθε πελάτης να χρησιμοποιεί το ατομικό του ποδήλατο για τα τεστ σε περίπτωση που το επιθυμεί. Ένα στατικό ποδήλατο είναι επίσης διαθέσιμο για τα τεστ ποδηλασίας.

Πλεονεκτήματα χρήσης για καθημερινούς ανθρώπους

Η γνώση των κατάλληλων εντάσεων άθλησης οδηγεί σε αποτελεσματικότερη γυμναστική που αυτή με την σειρά της μπορεί να αποτελέσει μεγάλο βήμα προς την βελτίωση της ποιότητας της ζωής είτε αυτό είναι μέσω μείωσης ή αύξησης βάρους/λίπους, είτε μέσω της βελτίωσης αιματολογικών δεικτών (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, υπατικά ένζυμα κλπ).

Πλεονεκτήματα χρήσης για αθλητές

Η γνώση των αδυναμιών στη αερόβια ή/και αναερόβια ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σε εξειδικευμένη προπόνηση του αθλητή για βελτίωση στους συγκεκριμένους τομείς με αποτέλεσμα την αυξημένη και καλύτερη απόδοση.

Κολυμβητικό εργόμετρο

Όργανο προπόνησης

Με τη βοήθεια του εργόμετρου κολύμβησης υπάρχει η δυνατότητα ενδυνάμωσης των άνω άκρων και δυνατότητα προπόνησης στην ξηρά. Επίσης, ο έλεγχος και η διόρθωση της τεχνικής μπορεί να καταστεί πολύ πιο εύκολη λόγω του ότι γίνεται στην ξηρά παρά μέσα στην πισίνα.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί

 • για αξιολόγηση της δύναμης των άνω άκρων στις κινήσεις της κολύμβησης (ελεύθερο, πεταλούδα, πρόσθιο, ύπτιο)
 • για ενδυνάμωση των άνω άκρων σε περίπτωση τραυματισμού
 • για προπόνηση σε περίπτωση που η πρόσβαση σε πισίνα είναι δύσκολη

Συσκευή μέτρησης ευλυγισίας

Μέσω της μεταλλικής αυτής κατασκευής μπορεί να γίνει έλεγχος και παρακολούθηση της ευλυγισίας του κορμού και των ποδιών.

Σύστημα μέτρησης κατακόρυφου άλματος, αντίδρασης και ανάλυσης βάδισης

Το σύστημα αυτό αποτελείται από 2 μπάρες, που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω φωτοκυττάρων LED, και από 2 κάμερες.

Κύριες λειτουργίες

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος είναι η μέτρηση του κατακόρυφου άλματος, η μέτρηση της εκρηκτικότητας και της αντίδρασης και η ανάλυση της βάδισης ή/και του τρεξίματος.

Για τη μέτρηση του κατακόρυφου άλματος υπάρχουν διάφορα τεστ: με ένα πόδι, με 2 πόδια, από όρθια θέση ή από θέση ημικαθίσματος, με φόρα ή χωρίς, με τη χρήση των χεριών ή χωρίς κλπ.

Το ίδιο ισχύει και για τη μέτρηση της εκρηκτικότητας και της αντίδρασης: υπάρχουν ακουστικά τεστ, οπτικά τέστ, με απλές κινήσεις ή με πιο πολύπλοκες κινήσεις.

Τέλος, το σύστημα αυτό μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διάδρομο και να καταγράψει διάφορες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το περπάτημα ή και το τρέξιμο. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το μέγεθος του βήματος, ο χρόνος «πτήσης», ο χρόνος από την αρχή της επαφής του ποδιού με το έδαφος μέχρι το τέλος της επαφής κλπ.

Για όλες τις παραμέτρους γίνεται και αυτόματη σύγκριση δεξιού και αριστερού ποδιού για την εξακρίβωση τυχόν ασυμμετριών ή αδυναμιών.

Με τη χρήση των καμερών τυχόν λάθη ή αδυναμίες γίνονται πιο ευδιάκριτα και έτσι πιο διαχειρίσιμα.

Δυναμόμετρα χειρός, εδάφους και λαβής

Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται για μετρήσεις της μυϊκής δύναμης

Δυναμόμετρα χειρός

Με το δυναμόμετρο χειρός μπορούν να αξιολογηθούν οι πλείστες μυϊκές ομάδες με ανάλογα τεστ. Υπάρχουν, μεταξύ πολλών άλλων, 4 τεστ για τους δικεφάλους των ποδιών, 6 τεστ για την ωμική περιοχή και 2 τεστ για τη δύναμη των αστραγάλων.

Δυναμόμετρα εδάφους

Με τις πλάκες που βρίσκονται στο έδαφος, μπορεί να αξιολογηθεί η στάση του πελάτη: αν γέρνει πάνω στο 1 πόδι, προς τα μπροστά ή προς τα πίσω. Επίσης μπορεί να εξεταστεί όποιαδήποτε άσκηση, στο ένα ή και στα 2 πόδια, που γίνεται σε όρθια θέση (ημικαθίσματα, deadlift κλπ).

Δυναμόμετρα λαβής

Το δυναμόμετρο λαβής μας δίνει πληροφορίες για τη δύναμη της λαβής φυσικά αλλά και για τη δύναμη των καρπών και γενικά των άνω άκρων.

Προτερήματα

Το κυριότερο προτέρημα της γνώσης της δύναμης της κάθε μυϊκής ομάδας στο κάθε σημείο του σώματος, είναι η αναγνώριση τυχόν ασυμμετριών ή αδυναμιών που οδηγούν πολύ συχνά σε τραυματισμούς. Τα συστήματα αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε περίοδο αποκατάστασης και επανένταξης μετά από τραυματισμό, για καθορισμό της έντασης και αντίστασης των ασκήσεων της θεραπείας όπως και για αξιολόγηση της προόδου του πελάτη/ασθενή.

Λιπομετρητές

2 επιλογές λιπομέτρησης

Μέθοδοι

Προσφέρουμε 2 επιλογές λιπομέτρησης στο εργαστήριο μας: τη λιπομέτρηση με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής σύνθετης αντίστασης (ΒΙΑ) και τη χειροκίνητη μέτρηση των δερματοπτυχών με τη βοήθεια λαβίδας.

Automatic

Η πρώτη μέθοδος, εκτός από το ποσοστό σωματικού λίπους προσφέρει και πληροφορίες σχετικά με διάφορες σωματικές αλλά και μεταβολικές παραμέτρους. Μερικά παραδείγματα μετρήσεων είναι η μυϊκή και οστική μάζα, το σπλαχνικό λίπος, τα συνολικά υγρά σώματος, η ισορροπία της μυϊκής και λιπώδης μάζα στο κάθε χέρι και πόδι και στον κορμό, ο μεταβολισμός σε ηρεμία και η μεταβολική ηλικία. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου μπορεί στη συνέχεια να κατασκευαστεί ένα πρόγραμμα εκγύμνασης και διατροφής για την αντιμετώπιση ή τη βελτίωση οποιωνδήποτε προβλημάτων ή αδυναμιών. Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να επαναλαμβάνεται το λιγότερο κάθε 3 μήνες.

Manual

Η δεύτερη μέθοδος χρησιμοποιείται συχνότερα σε αθλητές αλλά και για αξιολόγηση του λίπους ανάμεσα στις μετρήσεις τις πρώτης μεθόδου. Το ποσοστό λίπους με αυτή τη μέθοδο υπολογίζεται με τη μέτρηση των δερματοπτυχών σε διάφορα σημεία του σώματος, ειδικά σε αυτά που τείνουν οι άνθρωποι να φυλάνε το λίπος (περιοχή της κοιλιάς, πάνω μέρος των χεριών και ποδιών, πλάτη κλπ).

Οι λιπομετρήσεις είναι καλό να γίνονται συστηματικά, ειδικά όταν υπάρχει ένας στόχος, για να παρακολουθείται η πορεία και να αναγνωρίζονται και να αποφεύγονται όπου χρειάζεται, όποιαδήποτε μοτίβα.

Συσκευές παρακολούθησης της καρδιακής συχνότητας

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ή των εργομετρικών μετρήσεων, η παρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους: μέσω του παραδοσιακού ανιχνευτή με το λουράκι που τοποθετείται γύρω από το στήθος, μέσω έξυπνων ρολογιών που δείχνουν την καρδιακή δραστηριότητα σε αληθινό χρόνο ή μέσω οπτικού ανιχνευτή που μπορεί να τοποθετηθεί με μικρό λουράκι γύρω από το χέρι, πόδι ή στην περίπτωση της κολύμβησης, πάνω στα γυαλάκια που έχουν επαφή με τους κροτάφους.

Συσκευές μέτρησης του ποσοστού οξυγόνου στο αίμα

Για την ασφαλή εκτέλεση των τεστ ή της άσκησης, είναι πάντα διαθέσιμη η συσκευή μέτρησης του ποσοστού του οξυγόνου που βρίσκεται στο αίμα ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που το ποσοστό αυτό πέσει κάτω από τα κανονικά επίπεδα σημαίνει πως ο πελάτης δεν οξυγονώνεται αρκετά και πως η δραστηριότητα που κάνει πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Συσκευές μετρήσεις γαλακτικού οξέος

Η μέτρηση του γαλακτικού οξεός, ενός καματογόνου παράγοντα, είναι μεγάλης σημασίας για την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης. Μετρώντας σε ποια ένταση ξεκινά να μαζεύεται το γαλακτικό οξύ, με πιο ρυθμό γίνεται η παραγωγή του οξέος, ποια επίδραση έχει στην απόδοση και πόσο γρήγορα μπορεί ο οργανισμός του ανθρώπου να απομακρύνει το οξύ, ανακαλύπτονται τομείς που χρειάζονται περαιτέρω προσοχή στην προπόνηση. Το γαλακτικό οξύ είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες καμάτου και πολλές αδυναμίες στην απόδοση έχουν τις ρίζες στους στην παραγωγή, ανοχή ή/και απομάκρυνση του οξέος.